Regulamin
Deklaracja uczestnictwa - plik do pobrania: [doc] [pdf]
- Cel Programu:
Celem Programu jest wyłonienie i wypromowanie produktów spożywczych wytworzonych przez przedsiębiorstwa mające swe zakłady na Podkarpaciu. Program ma promować i pomagać w wyborze konsumentom tych produktów, które ze względu na swoją wysoką jakość, unikalne walory smakowe i zapachowe, reprezentują nieprzeciętny poziom, godny do naśladowania oraz spełniają wymagania jakości handlowej. Program jest adresowany do wszystkich producentów żywności działających na terenie województwa podkarpackiego.
- Organizator Programu
Organizatorem Programu jest CPB Sp. z o.o. w Rzeszowie.
- Partnerzy Programu
- Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Rzeszowie
- Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Rzeszowie
- Kapituła Programu
- Kapitułę Plebiscytu powołują organizatorzy.
- W skład Kapituły Programu wchodzą osoby zaufania publicznego, eksperci z dziedziny żywności i żywienia, specjaliści z dziedziny jakości, marketingu oraz przedstawiciele lokalnych mediów,
- Kapituła Programu może powoływać dodatkowych ekspertów
- Kryteria udziału
- Do udziału w Programie swoje produkty mogą zgłaszać podmioty gospodarcze/firmy produkujące artykuły spożywcze, niezależnie od charakteru własności zakładu pracy, jego wielkości oraz liczby zatrudnionych pracowników, które spełniają następujące wymogi:
- prowadzą działalność produkcyjną na terenie województwa podkarpackiego,
- prowadzą działalność gospodarczą od co najmniej jednego roku,
- posiadają wszelkie upoważnienia, certyfikaty i zezwolenia dopuszczające zgłoszone produkty do obrotu spożywczego na rynku i potwierdzające ich jakość,
- zgłaszane produkty muszą spełniać aktualnie obowiązujące wymagania zdrowotne, weterynaryjne i sanitarne,
- zgłaszane produkty stanowią ich własność i nie są produkowane na podstawie umowy licencyjnej,
- zgłoszą na piśmie deklarację uczestnictwa w Programie i dokonają opłat rejestracyjnej i weryfikacyjnej wg pkt. VI. Regulaminu,
- Do Programu zgłaszane są produkty lub grupy produktów (o tej samej nazwie a różnych kształtach czy walorach smakowych, wytwarzane w oparciu o tę samą technologię) - dalej zwane "PRODUKTAMI",
- Do jednej edycji Programu jeden producent może zgłosić dowolną ilość produktów.
- Do udziału w Programie swoje produkty mogą zgłaszać podmioty gospodarcze/firmy produkujące artykuły spożywcze, niezależnie od charakteru własności zakładu pracy, jego wielkości oraz liczby zatrudnionych pracowników, które spełniają następujące wymogi:
- Opłaty
- Opłata rejestracyjna jest wnoszona przez uczestników, niezależnie od wielkości przedsiębiorstwa i ilości zgłaszanych produktów i wynosi:
- 500,00 zł netto
- Opłata weryfikacyjna wnoszona jest przez uczestników za każdy zgłoszony produkt i wynosi odpowiednio:
- 1000,00 zł netto za 1 produkt, przy zatrudnieniu do 10 pracowników,
- 1500,00 zł netto za 1 produkt, przy zatrudnieniu od 11 do 50 pracowników,
- 2000,00 zł netto za 1 produkt, przy zatrudnieniu powyżej 50 pracowników,
- W przypadku zgłoszenia dwóch lub więcej produktów opłata weryfikacyjna za drugi i kolejne produkty jest obniżona o 20% od opłaty jak w pkt. VI.2.
- Opłata rejestracyjna jest wnoszona przez uczestników, niezależnie od wielkości przedsiębiorstwa i ilości zgłaszanych produktów i wynosi:
- Przebieg Programu:
- Ogłoszenie Programu Certyfikującego "Smaczne bo Podkarpackie" oraz powołanie Kapituły Programu,
- Przyjmowanie deklaracji uczestnictwa od producentów żywności - Uczestników Programu,
- Uczestnicy Programu, którzy spełnili wymogi punktu VI niniejszego Regulaminu, w terminie siedmiu dni od złożenia deklaracji zobowiązani są do dostarczenia do Sekretariatu Programu aktualnych dokumentów dotyczących zgłoszonych przez siebie produktów według przedstawionej przez organizatora specyfikacji,
- W terminach wskazanych przez Organizatora uczestnicy Programu są zobowiązani do udostępnienia próbek zgłoszonych przez siebie produktów w celu ich oceny i degustacji,
- Kapituła Programu dokona weryfikacji produktów zgłoszonych do certyfikacji na postawie oceny dostarczonych przez uczestników produktów, analizy przeprowadzonych badań oraz dokumentacji przedstawionej przez uczestników zgodnie z kryteriami zawartymi w regulaminie,
- Wszystkim produktom, które otrzymają pozytywną opinię Kapituły przyznane zostaną tytuły Laureata i certyfikaty "Smaczne bo Podkarpackie",
- Wyniki Programu zostaną przedstawione na specjalnej Gali z udziałem mediów, przedstawicieli władz regionu, organizacji gospodarczych, uczestników Programu i innych znakomitych gości,
- Uczestnicy Programu są zobowiązani do przygotowania ekspozycji umożliwiającej degustację certyfikowanych produktów podczas uroczystości wręczenia certyfikatów, w terminie i miejscu wskazanym przez organizatora,
- Werdykt Kapituły jest ostateczny i nie podlega zaskarżeniu.
- Uprawnienia Laureatów:
- Firmom - Laureatom przysługuje prawo do posługiwania się, przez okres jednego roku, w celach promocyjno-reklamowych, logo Programu z napisem - odpowiednio:
- produkt certyfikowany w programie dla najlepszych produktów spożywczych podkarpackiego: "Smaczne bo Podkarpackie" lub
- laureat programu certyfikującego najlepsze produkty spożywcze podkarpackiego: "Smaczne bo Podkarpackie"
- Firmom - Laureatom Programu przysługuje możliwość przedłużenia prawa do korzystania z uprawnień określonych w punkcie VIII.1. na okres do 5 lat od daty przyznania tytułu "Smaczne bo Podkarpackie" pod warunkiem poddawania produktu corocznym badaniom potwierdzającym wysoką jakość oraz wniesienia corocznej opłaty licencyjne w wysokości 1000 zł netto. Organizatorzy powiadomią Laureatów o terminach ocen okresowych stosownym pismem,
- Laureaci Programu otrzymują od organizatorów stosowne certyfikaty potwierdzające prawo do posługiwania się logo i przyznanym tytułem z oznaczeniem okresu używania.
- Firmom - Laureatom przysługuje prawo do posługiwania się, przez okres jednego roku, w celach promocyjno-reklamowych, logo Programu z napisem - odpowiednio:
- Postanowienia końcowe:
- Kapituła Programu zastrzega sobie prawo cofnięcia lub zawieszenia prawa do przyznanego tytułu, w przypadku stwierdzenia znacznego pogorszenia się jakości nagrodzonego produktu lub przeniesienia produkcji wyrobu poza granice województwa podkarpackiego,
- Obsługę Programu prowadzi CPB Sp. z o.o. w Rzeszowie, pełniąca funkcję Sekretariatu Programu, który zajmuje się pracami organizacyjnymi, pozyskiwaniem uczestników, pobieraniem opłat Programowych oraz działalnością promocyjną na rzecz uczestników.
Partner Programu:
Partner merytoryczny:
Edycja 2019
Edycja 2018
Edycja 2017
Edycja 2016
Plakat 2016
Edycja 2015