Gala 2015

"SMACZNE BO PODKARPACKIE 2015"

9 grudnia w Urzędzie Marszałkowskim w Rzeszowie zostały wręczone certyfikaty laureatom Programu Certyfikującego Najlepsze Spożywcze Produkty Podkarpackiego "Smaczne bo Podkarpackie" 2015. Producenci ubiegający się o to zaszczytne miano dla swoich wyrobów musieli spełnić szereg wymogów a same produkty przejść kilka etapów oceny aby znaleźć się na liście najlepszych.

Galeria zdjęć Regionalna Gala 2015

Program Smaczne bo Podkarpackie już na stałe wpisał się w świadomość mieszkańców naszego regionu. Teraz zyskał dodatkowy atut - wszystkie produkty, które zostały docenione przez Kapitułę Programu uzyskały także dodatkowe aprobaty organów zajmujących się kontrolą rynku spożywczego: Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Rzeszowie oraz z Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Rzeszowie - instytucji współpracujących z Centrum Promocji Biznesu przy realizacji całego przedsięwzięcia.

Wyłonienie i wypromowanie najlepszych produktów spożywczych wytworzonych w województwie podkarpackim - smacznych, zdrowych, odpowiadających europejskim standardom to główny cel Organizatorów całej akcji. Program wskazuje konsumentom na wyroby, które warto wybrać spośród szerokiej oferty, jaka widoczna na sklepowych półkach. Wysoka jakość, walory smakowe i zapachowe, niespotykana receptura to niezaprzeczalne atuty, na jakie zwracamy uwagę podczas codziennych zakupów. Program promując rodzimych wytwórców nie tylko potwierdza, że produkowana na Podkarpaciu żywność jest najwyższej jakości ale także uświadamia, iż sięgając po te produkty wspomagamy podkarpackich producentów żywności, dbamy o miejsca pracy - swoje, rodzin, znajomych i innych współmieszkańców naszego regionu.

Kapituła Programu złożona z ekspertów rynku spożywczego, osób zaufania publicznego oraz przedstawicieli mediów po zapoznaniu się z przedstawioną przez producentów dokumentacją, wynikami badań wykonanych przez ekspertów : Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Rzeszowie oraz z Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Rzeszowie dokonała oceny zgłoszonych produktów przyznając 27 certyfikatów: "Smaczne bo Podkarpackie".

Elementy podlegające ocenie Kapituły:

  1. skład surowcowy, wartość odżywcza zdrowotna, walory organoleptyczne,
  2. technologia produkcji,
  3. wygląd i estetyka produktu i opakowania,
  4. stosowany system kontroli jakości,
  5. zdobyte przez firmę certyfikaty i wyróżnienia, posiadane opinie konsumentów,
  6. wszelkie posiadane dokumenty potwierdzające spełnienie wymogów dopuszczających produkt do obrotu rynkowego - dokumenty normalizujące, wyniki analiz fizykochemicznych, wyniki badań mikrobiologicznych i przechowalniczych, posiadane atesty i certyfikaty dotyczące ocenianego produktu,
  7. materiały reklamowe stosowane przez firmę w promocji zgłaszanego produktu,
  8. inne przedstawione dokumenty i informacje dotyczące danego produktu mogące mieć istotny wpływ na jego ocenę.

Spośród 28 zgłoszonych produktów Kapituła pozytywnie zaopiniowała 27 przyznając im certyfikaty "Smaczne bo Podkarpackie":

  1. Kefir ekologiczny z Jasienicy
    Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Jasienica Rosielna

  2. Serek fromage ekologiczny z Jasienicy
    Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Jasienica Rosielna

  3. Pomidory
    Gospodarstwo Ogrodnicze Damian Chrzan

  4. Pierogi z serem
    Przedsiębiorstwo Handlowo - Usługowe "MATEO" Stanisław Cabaj

  5. Pierogi ze szpinakiem
    Przedsiębiorstwo Handlowo - Usługowe "MATEO" Stanisław Cabaj

  6. Kiełbasa z Widnej
    Zakład Przetwórstwa Mięsnego "SZAREK" Andrzej Szarek

  7. Chleb mieszany pytlowy zwykły
    Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Leżajsku

  8. Szynka z wiochy
    Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak

  9. Podpłomyk milenijny
    Piekarnia "Roztoczyński" Sp. z o. o.

  10. Kiełbasa swojska
    Zakład Przetwórstwa Mięsnego "DRĄG' s.c. K. Drąg, B. Knych, E. Kieraś, A. Drąg

  11. Polędwiczki faszerowane
    Zakład Przetwórstwa Mięsnego "DRĄG' s.c. K. Drąg, B. Knych, E. Kieraś, A. Drąg

  12. Chleb żytni
    Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Ropczycach

  13. Krokiety z kapustą
    Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Ropczycach

  14. Wyroby w słojach "Podkarpackie Skarby"
    Zakład Mięsny Smak-Górno Sp. z o. o.

  15. Kiełbasa Głogowska
    Zakład Mięsny Smak-Górno Sp. z o. o.

  16. Pasztet pieczony
    Kazimiera Stopa Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa

  17. Salceson wiejski
    Kazimiera Stopa Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa

  18. Pierogi ruskie
    Firma Produkcyjno-Handlowo-Usługowa "Kulinarne Pyszności" Irena Cwanek

  19. Pierogi ze szpinakiem i twarogiem
    Firma Produkcyjno-Handlowo-Usługowa "Kulinarne Pyszności" Irena Cwanek

  20. Chleb okrągły
    Zakład Produkcyjno-Handlowy Piekarnia "WM-ka" Witold Węgrzyn

  21. Ciasteczka różne
    Cukiernia Pokusa Marta Rączka-Żurawska

  22. Bułki pszenne z ziarnami
    Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" Rymanów

  23. Miód nektarowo-spadziowy leśny
    P.P.H.U. "HYPIAK" Miody Podkarpackie Lesław Hypiak

  24. Chleb Racławicki 550g
    "Społem" Powszechna Spółdzielnia Spożywców w Mielcu

  25. Woda źródlana Horynianka gazowana i niegazowana
    "Uzdrowisko Horyniec" Sp. z o. o.

  26. Kiełbasa wiejska
    JASAM Zimna Woda Sp. z o. o.

  27. Olej lniany
    OLIMP Anna Wiśniewska

Kapituła w uznaniu za wyjątkowe walory smakowe przyznała nagrodę specjalną dla następujących produktów:

  1. Serek fromage ekologiczny z Jasienicy
    Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Jasienica Rosielna

  2. Szynka z wiochy
    Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak

  3. Pierogi ze szpinakiem i twarogiem
    Firma Produkcyjno-Handlowo-Usługowa "Kulinarne Pyszności" Irena Cwanek