Bezpłatne Szkolenie
7 marca 2016 roku (poniedziałek) w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego, odbyło się bezpłatne szkolenie dla Podkarpackich producentów żywności. Tym wydarzeniem rozpoczęliśmy kolejną edycję Programu Certyfikującego Najlepsze Produkty Spożywcze Podkarpackiego "Smaczne bo Podkarpackie", a jednocześnie rozpoczęliśmy przyjmowanie zgłoszeń do Programu.
Centrum Promocji Biznesu w Rzeszowie, organizator Programu Certyfikującego Najlepsze Produkty Spożywcze Podkarpackiego "Smaczne bo Podkarpackie" wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego, Wojewódzką Stacją Sanitarno - Epidemiologiczną w Rzeszowie oraz Wojewódzkim Inspektoratem Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Rzeszowie zorganizowało bezpłatne szkolenie pt. WYBRANE ZAGADNIENIA Z ZAKRESU BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI WYSOKIEJ JAKOŚCI W ŚWIETLE NOWYCH WYZWAŃ PRAWNYCH OBOWIĄZUJĄCYCH W UNII EUROPEJSKIEJ. Inspektorzy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Rzeszowie oraz Wojewódzkiego Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w Rzeszowie, poruszyli następujące tematy:
- Znaczenie wybranych zagadnień Dobrej Praktyki Higienicznej i Dobrej Praktyki Produkcyjnej w świetle zmieniających się wymagań prawnych.
- Weryfikacja systemu HACCP (badania mikrobiologiczne, instrukcja) wynikająca z Rozporządzenia Komisji (WE) Nr 2073/2005 z 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz.U.UE.L.2005.338.1).
- System ostrzegania o produktach niebezpiecznych RASFF.
- Podstawowe błędy popełniane w zakładach produkcji żywności, jak ich nie popełniać - konsekwencje.
- Znakowanie żywności - warsztaty robocze: - wartością odżywczą, obecnością alergenów i składników mogących powodować nietolerancję.
(Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności) - IJHARS w kontroli żywności w Polsce, postępowanie kontrolne i administracyjne.
- Obowiązki przedsiębiorcy wynikające z ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
- Obowiązujące przepisy prawne, znakowanie żywności - warsztaty robocze.
Dziękujemy Państwu za przybycie.