Wystawa "Smaczne bo Podkarpackie"
w Senacie RP

28 kwietnia 2016r. w Senacie Rzeczypospolitej Polskiej Centrum Promocji Biznesu przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego zorganizowało wystawę podkarpackich produktów spożywczych wysokiej jakości.

Głównym założeniem wystawy było pokazanie posłom i senatorom RP, że podkarpacka żywność jest smaczna, że warto po nią sięgać jak najczęściej, a nasi producenci potrafią produkować wysokiej jakości produkty, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów. Firmy uczestniczące w wystawie przedstawiły produkty tradycyjne, ekologiczne i regionalne, oraz te spełniające najwyższe standardy jakości. Zdecydowana większość z nich to Laureaci Programu Certyfikującego Najlepsze Produkty Spożywcze Podkarpackiego "Smaczne Bo Podkarpackie". Program ten promuje i pomaga konsumentom w wyborze produktów, które ze względu na swoją wysoką jakość, unikalne walory smakowe i zapachowe, reprezentują nieprzeciętny, godny do naśladowania poziom oraz spełniają wymagania jakości handlowej.

Podczas wystawy zaprezentowano ponad 100 produktów od 25 producentów żywności z naszego regionu.

Przemysł mięsny reprezentowały Zakłady Mięsne JASIOŁKA z Dukli, Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego TAURUS Sp. z o.o. oraz Zakład Mięsny SMAK GÓRNO Sp. z o.o., które przedstawiły bardzo szeroki wachlarz wędlin. Firma Produkcyjno - Handlowa KANWIL Sp. z o.o. przedstawiła do degustacji wyroby z dziczyzny.

Z firm zajmujących się przetwórstwem owoców i warzyw swoje produkty prezentowały: Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw VORTUMNUS - patisony konserwowe, jabłko prażone, sałatka z patisonów, sałatka z zielonych pomidorów, dżemy: malinowy, czarna porzeczka, wiśniowy oraz powidła śliwkowe, linię produktów Smak Lata Owoce Deserowe, czereśnie koktajlowe w syropie żółte, zielone, żurawinę do mięs i serów, czosnek marynowany z przyprawami, czosnek w oleju, cebulkę perłową, pomidory suszone w oleju połówki. Zakład Przetwórstwa Owocowo Warzywnego "ORZECH" Sp. z o.o. - ogórki po żydowsku, paprykę konserwową, pikle, pieczarkę marynowaną oraz Zakład Przetwórstwa Warzyw Tadeusz Kozubal - ćwikłę i ogórki półsłodkie.

Na wystawie nie zabrakło podkarpackiego chleba z Zakładu Produkcyjno-Handlowego Piekarnia "WM-ka" Pana Witolda Węgrzyna oraz chleba z ziarnami produkowanego przez firmę Ekologiczne PPHU "BioEko". Zakład Przetwórczo- Handlowy "Baszpol" oprócz chleba zaprezentował ciastka orkiszowe i ciastka owsiane, a Zakład Cukierniczo - Piekarniczy "IZA" Izabela Szczęch - przepyszne pieczone ciasta w tym serniki. Fabryka Pieczywa Cukierniczego "SAN"-Pajda Sp. z o.o. chwaliła się swoimi biszkoptami. Piekarnia "Roztoczyński" Sp. z o.o. pokazała swój słynny podpłomyk milenijny.

Były też bezkonkurencyjne wyroby Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jasienicy Rosielnej, takie jak mleko, twaróg, masło, serek fromage, kefir, maślanka, serek wiejski, jogurty owocowe, śmietany. Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA Oddział w Sanoku przedstawiła do degustacji ser gryficki, Gospodarstwo Ogrodnicze Damian Chrzan ekologiczne pomidory, a Przedsiębiorstwo Produkcyjno- Handlowo-Usługowe "AWB" Alina Becla - owoce suszone i cynamonki. Były też miody i miody pitne Pana Marka Barzyka. Nie mogło tez zabraknąć firmy Polmos Łańcut S.A. z rosolisami i nalewkami, ani też jasielskich win z Winnicy Dwie Granice Pana Marka Nowińskiego, które to produkty od lat już funkcjonują w świadomości mieszkańców Podkarpacia.

Cukiernicza Spółdzielnia "ROKSANA" promowała swoje krówki i śliwki w czekoladzie. A Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe MATEO z Dębicy serwowało kartacze na gorąco. Uzdrowisko Rymanów Zdrój oraz Uzdrowisko Horyniec Zdrój promowało zaś swoje walory uzdrowiskowe i lecznicze oraz wody mineralne.

Otwierając wystawę, Wicemarszałek Senatu Rzeczypospolitej Polskiej Grzegorz Czelej zwrócił uwagę na potrzebę budowania i wspierania polskiej marki, promowania znakomitej polskiej żywności. Przewodniczący Komisji Środowiska Senator Zdzisław Pupa, inicjator wystawy, wskazał na szczególne walory przyrodnicze Podkarpacia i wspaniałe środowisko naturalne sprzyjające produkcji zdrowej i smacznej żywności.

W opinii Ministra Rolnictwa Krzysztofa Jurgiela polskie produkty spożywcze są wysokiej jakości i coraz bardziej doceniane za granicą. Zapewnił, że resort będzie wspierał ich promocję. Lucjan Kuźniar, Członek Zarządu Województwa Podkarpackiego, przypomniał, że na liście produktów regionalnych województwo podkarpackie zajmuje pierwsze miejsce z ponad 200 produktami.

Nie bez znaczenia dla ochrony wyrobów lokalnych jest przynależność Polski do Unii Europejskiej, gdzie kultywowanie tradycji, obyczajów, a co za tym idzie i kuchni - jest priorytetem. Istotnym zdaje się być upowszechnienie lokalnego produktu, który jest szansą na promocję całego regionu. Dlatego ważne jest, jak podkreślił Prezes Centrum Promocji Biznesu w Rzeszowie Paweł Zając, propagowanie, organizowanie takich wystaw oraz programów jakim jest Program Certyfikujący Najlepsze Produkty Spożywcze Podkarpackiego "Smaczne bo Podkarpackie", którego jest realizatorem od 15 lat!

Program Certyfikujący Najlepsze Produkty Spożywcze Podkarpackiego "Smaczne bo Podkarpackie" rekomenduje najsmaczniejsze produkty z naszego regionu, pomaga wybrać konsumentom te produkty, które ze względu na swoją wysoką jakość, unikalne walory smakowe i zapachowe, reprezentują nieprzeciętny poziom, godny do naśladowania oraz spełniają wymagania najwyższej jakości handlowej, sanitarnej i zdrowotnej.

"Smaczne, bo Podkarpackie" - było mottem spotkania i prawdziwej uczty dla podniebienia wielu znakomitych i uznanych osób, które zdecydowały się uhonorować podkarpacką inicjatywę swoją obecnością.

Wystawę odwiedziło ponad 500 osób, smakując, chwaląc i rozkoszując się "smakami Podkarpacia".

Poniżej lista firm biorących udział w wystawie:

  • Zakład Produkcyjno-Handlowy Piekarnia "WM-ka" Witold Węgrzyn
  • Zakład Przetwórstwa Owocowo Warzywnego "ORZECH" Sp. z o.o.
  • Zakład Przetwórstwa Warzyw Tadeusz Kozubal
  • Zakład Przetwórstwa Owoców i Warzyw VORTUMNUS
  • Przedsiębiorstwo Produkcyjno- Handlowo-Usługowe "AWB" Alina Becla
  • Gospodarstwo Ogrodnicze Damian Chrzan
  • Piekarnia "Roztoczyński" Sp. z o. o.
  • Firma Produkcyjno - Handlowa KANWIL Sp. z o.o.
  • Zakład Mięsny JASIOŁKA z Dukli
  • Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego TAURUS Sp. z o.o.
  • Zakład Mięsny SMAK GÓRNO Sp. z o. o.
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Jasienica Rosielna
  • LEDA-SER Leszek Jakimowicz
  • Spółdzielnia Mleczarska MLEKOVITA Oddział w Sanoku
  • Fabryka Pieczywa Cukierniczego "SAN"-Pajda Sp. z o.o.
  • Cukiernicza Spółdzielnia "ROKSANA"
  • Winnica Dwie Granice
  • "Uzdrowisko Horyniec" Sp. z o. o.
  • UZDROWISKO RYMANÓW Spółka Akcyjna
  • Ekologiczne PPHU "BioEko"
  • Miody Marek Barzyk
  • Polmos Łańcut S.A.
  • Zakład Cukierniczo - Piekarniczy "IZA" Izabela Szczęch
  • Zakład Przetwórczo Handlowy "Baszpol"
  • Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe MATEO Stanisław Cabaj

Relacja w mediach:

Fotoreportaż: